Zo’n 20 jaar geleden ontmoette ik Erika op de skipiste. Ik had haar ingehuurd voor een uurtje privé skiles want telkens als de hellingen wat steiler werden verloor ik de controle over mijn ski’s. Na enkele minuten skiën nam ze me mee naar een groot en vlak skiveld waarop een klein maar zeer steil bergje was gemaakt. We klauterden er op en ze gebood me om er gewoon af te skiën.
“Er kan je niets gebeuren”, zei ze in het Duits. Je bent er zo! Je hoeft zelfs niet te remmen!” Ik keek haar aan en voelde enorme weerstand. Het bergje was inderdaad niet meer dan 3 meter hoog maar het was wel zo goed als loodrecht naar beneden… Het enige wat ik moest doen was me in de diepte storten. Ik begon te rationaliseren…”Hier leer ik niets mee.”en “Dit heeft geen zin.” “Waarom zou ik dit doen?” Erika keek me aan en antwoordde zeer rustig : “Du muBt fühlen!” (Je moet voelen!)
Iedereen heeft ze wel eens, die momenten waarop je onzeker bent. Kan ik het wel? Ben ik wel juist bezig? Het feit dat je de uitkomst niet ziet roept vaak een hele hoop angst en onzekerheid op.
Soms wordt die angst zo groot dat ze je helemaal overspoelt en dat je elke grip op jezelf dreigt te verliezen. Je wil controle houden maar hetgeen je onder controle wil houden lijkt zo immens groot dat het een onmogelijke opdracht wordt.
Op zulke ogenblikken gebeurt het wel eens dat we onze innerlijke onzekerheid gaan projecteren op iets buiten onszelf. Omdat we onze onzekerheid niet in de hand hebben zoeken we een compenserend iets waarover we (met veel moeite) wel controle hebben. We storten ons op ons werk, zijn overdreven netjes in het huishouden, houden ons aan een zeer punctueel geplande timing of leven volgens een ritueel dagschema…
Het “onder controle houden van” wordt dan de reddingsboei waaraan we onszelf vastklampen. Elke verstoring van de gecontroleerde situatie bezorgt extra stress.
Vaak spreken we van “ontkenning” van het probleem. Maar in feite gaat het meer over een vermijding van de angst dan over een ontkenning want diep in jezelf weet je best wat er aan de hand is. Maar je ziet het liever even niet onder ogen! Typisch is dat je een heel krampachtig gedrag gaat vertonen.
“Gewoon loslaten!”, zou je kunnen zeggen. Maar omdat dit compenserend gedrag nu net als reddingsboei dienst doet is dit loslaten zeer beangstigend! Je hebt als het ware een haat-liefdeverhouding met het controlegedrag. Enerzijds houd je ervan omdat het je zekerheid geeft. Anderzijds voel je haat omdat dit compenserende controlegedrag je onrechtstreeks confronteert met de angst en de onzekerheid die maar niet wordt opgelost.
Wanneer je jezelf hierin herkent dan is het raadzaam om hulp te zoeken. Zonder hulp ga je jezelf meestal nog dieper ingraven met alle gevolgen vandien.
Wanneer je dit probleem bij een ander bespeurt dan kan je zeker en vast een steun zijn.
Hieronder alvast 5 tips :
- Luisteren, heel veel luisteren en begrip tonen is een eerste stap. Bekijk het probleem vanuit het standpunt van de ander. Tracht te weten te komen hoe de ander denkt en voelt.
- Iemand gerust stellen. Ik zie dat je wat onrustig bent…, je kan altijd bij mij terecht!
- Kijk vooral naar het probleem achter het probleem. Het geprojecteerde probleem fungeert als reddingsboei. Daar kan je dus best even afblijven en er tijdelijk niet al te veel aandacht aan besteden.
- Verleg de focus. Doe leuke dingen!!
- Forceer geen “gewenst” gedrag! Alles komt wel goed. Gun ieder zijn tijd.
Om met onzekerheid te leren omgaan is een flinke portie zelfvertrouwen nodig. Weten dat alles goed komt, geloven in een goede afloop. Tegenslagen leren zien als mogelijkheden om iets nieuws te leren, om grenzen te verleggen en om te groeien.
In enkele uurtjes tijd heb je de theorie onder de knie. De praktijk duurt net iets langer. Het is een levenswerk. Want de woorden moeten doorsijpelen tot in de diepste lagen van jezelf… Du muBt fühlen!
Na 2 succesvolle try-out sessies van de bedrijfsopleiding “Prima…zoals je bent!” (basiscursus in zelfvertrouwen) merk ik dat dit thema bij velen wel iets losmaakt. Vandaar dat ik graag een meer verdiepende tweedaagse workshop organiseer: Zelfvertrouwen …in de praktijk!
Meer info volgt. Wie interesse heeft kan dit alvast melden via de website.
" The more you try to control something, the more it controls you. Free yourself, and let things take their own natural course.
"
Deel deze nieuwsbrief:
Terug naar overzicht nieuwsbrieven